İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen akılcı ilaç kullanımı eylem planı çerçevesinde, kentteki aile hekimlerine eğitim verildi.
İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Sağlık Bakanının bizzat ilgilendiği antibiyotik kullanımının düşürülmesine yönelik çalışmalar kapsamında, aile hekimlerine hızlı antijen testleri dağıtıldığı belirtildi.
Bu sayede özellikle tonsilit (bademcik enfeksiyonu), faranjit (yutak enfeksiyonu), nezle ve grip vakalarında gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesinin hedeflendiği bildirilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
Bu enfeksiyonların büyük çoğunluğunu virüsler oluşturmaktadır. Virüslere karşı antibiyotiklerin hiçbir etkisi olmadığı bilinmektedir. Ayrıca virüslerin sebep olduğu hastalıklarda antibiyotik kullanılırsa hastamızda iyileşme olmayacağı gibi kullanılan antibiyotiğe karşıda direnç gelişmesi, hastada yan etki oluşması ve maddi zarar gibi kötü sonuçlarla karşılaşırız. Unutulmamalıdır ki antibiyotikler ağrı kesici veya ateş düşürücü değildir. Bu bağlamda Bitlis'teki tüm doktorlarımıza eğitim planladık ve büyük bir hızla ilerliyoruz. Ayrıca okullarda konuyla ilgili eğitim ve resim yarışmalarımız devam etmektedir. Hastalarımızdan ricamız doktorlarına antibiyotik reçete etmesi için ısrar etmemelidir. Sağlıklı günler dileriz.