Başbakan Davutoğlu, hükümetler arası istişare toplantısı gerçekleştiren Türkiye ve Almanya’nın Berlin’de tarihi bir atım attıklarını söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkent Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu’nun konuşmasından satırbaşları şöyle:
Almanya-Türkiye görüşmesi
“Berlin de tarihi bir adım atarak hükümetler arası istişare toplantısı gerçekleştirdik. Birçok bakanımızla birlikte ortak bir kabine toplantısı yaptık. Türkiye ile Almanya ilişkileri güçlü bir yapıya kavuşuyor.
“Türkiye’de Alman vatandaşlara yönelik terör saldırısı bizi derinden etkilemiştir. Bu insanlara karşı bir terör saldırısıydı. Almanya ve diğer dostlarımızla teröre karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Terör saldırısında kaybettiğimiz değerli misafirlerimize taziyelerimi sunuyorum. Ölenlerin yakınlarıyla birlikte yastayız.”
IŞİD’le mücadele
“DEAŞ insanlığa yönelik bir tehdittir ve Türkiye-Almanya birlikte bu tehdide karşı Irak’ta, Suriye’de, Türkiye’de, Almanya’da her yerde mücadele etmeye hazırdır” şeklinde konuştu.
Sığınmacılar
“Merkel’e bir teşekkür borcumuz var. O da dünya ve Avrupa’da mülteciler konusunda tam bir sessizlik hakimken, üç dört senedir süren bu insanlık trajedisine dönük olarak herhangi bir tedbir düşünülmezken, Sayın Merkel bu konuda Avrupa’da ciddi bir farkındalık oluşmasını sağladı.
“Yaptığı açıklamalarla siyasetin sadece ortaya çıkan bazı risklerle mücadele etmek değil gerektiğinde insani bir tavır ortaya koyarak, bütün insanlığın meselelerine bu açıdan bakarak yaklaşmak olduğunu gösterdi.”
Merkel: En önemli mesele göçmen krizi
Türkiye ile Almanya arasındaki hükümetler arası istişare toplantısının en önemli maddesinin sığınmacılar olduğunu dile getiren Merkel ise şu görüşleri dile getirdi:
“Türiye ile iyi bir kabul anlaşması zaten imzalamış bulunuyoruz. 18 Şubat’ta tekrar bu konuları ele alacağız. Göçmen kriziyle ilgili çalışma grupları oluşturduk, onlar çok sık bir araya gelecekler. İnsan kaçakçıları konusunda yoğun bir çalışma yürütüyoruz.
“Göçmen sayısını azaltmak için gerekeni yapıyoruz. Bundan sonra tedbir ve uygulamaya geçtik. Bir araya geldiğimizde de rakamlara bakacağız. Mesela Ürdün ve Lübnan’dan gelen mülteciler konusu da önemli. Bu konuların hepsinin ele alınması gerekiyor.”