Bitlis Merkez ve Köylerinde bugünlerde sık sık yaşanan elektrik kesintileri vatandaş ve kurumlara ait elektronik cihazların yanmasına sebep oluyor.
Bitlis Merkez ve merkez bağlı köylerde etkisini gösteren yoğun kar yağışı ve şiddetli fırtına nedeniyle yaşanan elektrik kesintileri vatandaşların ve kurumların elektronik cihazlarına zarar vermeye devam ederken, Yüksek KW fiyatlarının yanı sıra dağıtım bedelleri ve kaçak kullanan kişilerinin kullanım bedellerini de vatandaşlara ödeten Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi VEDAŞ’ın konuyla ilgili bir açıklama yapmaması vatandaşları çileden çıkarıyor.
Her yıl yaşanan yoğun kar yağışı ve şiddetli fırtına olaylarına rağmen sorunsuz elektrik dağıtımı için herhangi bir önlem almayan VEDAŞ’ın konuyla ilgili herhangi bir açıklaması olmazken, Enerji Tüketicileri Derneği Genel Başkanı Bülent Çebin, elektrik abonelerinin kesinti sebebiyle elektronik eşyalarında meydana gelen zararın tazminini ilgili dağıtım şirketinden talep edebileceğini belirterek, "Abonelerin, elektrik kesintileri sebebiyle elektronik cihazlarında hasar meydana gelmesi halinde tazminat alabilmek için zararın ortaya çıktığı tarihten itibaren 10 iş günü içinde dağıtım şirketine başvurmaları gerekir." ifadesini kullandı.
Dernekten yapılan yazılı açıklamada, "Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği" ile dağıtım şirketlerinin, abonelerin kesinti sebebiyle elektronik eşyalarında meydana gelen zararı tazmin etmesinin hükme bağlandığı kaydedildi.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Çebin, elektrik abonelerinin, kesintiler sebebiyle elektronik cihazlarında hasar meydana gelmesi halinde tazminat alabilmek için zararın ortaya çıktığı tarihten itibaren 10 iş günü içinde dağıtım şirketine başvurmaları gerektiğini, söz konusu sürenin aşılması halinde bu hakkın kaybedileceğini bildirdi.
Abonelerin zararlarının tazmini için bazı şartların oluşması gerektiğine dikkati çeken Çebin, hasarın niteliği, arızalanan cihazın durumu, elektrik dağıtım şebekesinde meydana gelen kesinti, arıza ve dalgalanma gibi hususlarda dağıtım şirketi tarafından yapılacak incelemenin ardından söz konusu hasarın, elektrik dağıtım şebekesinden kaynaklandığının tespit edilmesi gerektiğini belirtti.
Dağıtım şirketinin, yürüttüğü inceleme ve değerlendirme sonucunda başvurunun haklı bulunup bulunmadığını, zararın tazmin edilip edilmeyeceğini ve yapılacak işlemleri aboneye bildirmesi gerektiğini ifade eden Çebin, şunları kaydetti:
"Elektrik şirketi zarar gören cihazın tamir işini üstlenebilir ya da teçhizatın tamir masraflarını üstlenerek kullanıcı tarafından tamir ettirilmesini tercih edebilir. Elektrik şirketi, tamiratı kullanıcıya bırakması durumunda kullanıcıyı anlaşacağı servise yönlendirebilir. Şirket, kullanıcının tamiri yapılan teçhizatta bulunan garanti haklarını koruyacak şekilde hareket etmekle yükümlüdür. Elektrik şirketi tarafından yaptırılacak tamirat kullanıcının başvurusunun haklı bulunmasından itibaren en geç 10 iş günü içinde gerçekleştirilir. Abone, elektrik kesintisi sebebiyle zarar görmesine rağmen başvurusu olumsuz sonuçlanırsa, zararının tazmini için EPDK'ya başvuruda bulunmalıdır. Kullanıcılar mağduriyetlerini EPDK'nın internet sitesindeki şikayet bölümünden kuruma iletebilirler."
Kaynak : Bitlis Detay / Mustafa Yüzer