Güroymak Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi Türk Dili Edebiyat Öğretmeni ve öğrencileri yaşanmış gerçek bir hikayeyi çektikleri kısa filmle anlattılar.
Öğretmen ve öğrencilerin kendi imkanlarıyla çektikleri film büyük beğeni topladı. Güroymak Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Türk Dili Edebiyat Öğretmeni Emrah Güntaç tarafından yazılan ve yaşanmış bir hikayeden oluşan Çığlık adlı kısa film 10 kişilik bir ekip ile büyük beğeni topladı.
“Kısa film yaşanmış gerçek bir hikayeden uyarlandı”
2014 yılından bu yana Türk Dili Edebiyat Öğretmeni olarak görev yaptığını söyleyen Emrah Güntaç AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kısa filmimiz tamamıyla gerçek bir hikâyenin ürünüdür. Hikayemizin baş kahramanı İstanbul Eyüp Sultan’da Yusuf diye birisiydi. Yusuf ile tanışmamız gece saat 10:00 civarıydı kendisi çöp topluyordu kendisiyle oturdum sohbet ettim. Hikayenin kahramanı olduğu farkına vardım. Bu Yusuf’un bize karşı haykırışı, isyanıydı. Gerçekten bizim toplumumuzda Yusufların çok olduğunu farkındayız ve Yusufların dehlizlere saplanmasında toplumumuzun, esnafımızın, manavın ve öğretmenlerin çok büyük rolü olduğunu görüyoruz. Eğer biz bunlara sahip çıkmazsak sevgi göstermezsek dışlarsak kendi geleceğimize hançer vurduğumuzu farkında olarak yaşayabiliriz.
“Ateşten kaçmak değil ateşi tamamıyla söndürmek”
Yusuf karakterimizin hikayesi, annesinin ölmesiyle beraber babasının tarafından terk edilmesiyle başlıyor. Bu terkediliş artık toplum tarafından da kabullenmemeye başlıyor. Çünkü toplum görüyor ki babası kabul etmiyor. Esnafı, manavı, servisçisi kabul etmiyor çünkü Yusuf madde bağımlılığına saplanmıştır. Herkes kendi çocuğunu Yusuf’tan kurtarma peşinde, kimse Yusuf’u kurtarma peşinde değil. Oysa kimse bilmiyor bu ateş Yusuf’u yaktığı gibi onların çocuğunu da yakacaktır. Fakat biz bir ateşi söndürmekten eğer kendimiz kaçarsak o ateş bir gün bize gelecektir. Bizim amacımız ateşten kaçmak değil ateşi tamamıyla söndürmek olmalıdır. Bizde Yusuf’u sahiplenmek peşinde olduk ki maalesef bir öğretmenin çabası bir kişinin çabası Yusuf’u kurtarmaya yetmedi. Eğer Yusuf’ların kurtarılmasını istiyorsak toplum tarafından birlik ve beraberlikle el ele vererek biz bir insanı hayatını kurtarabiliriz mesajını vermek istedik. Ayrıca dört yıldır edinmiş olduğum izlenimlerden öğrencilerimizin, insanlarımızın uyuşturucu bataklığına saplandığını görüyoruz.
“Yapım şirketlerinden teklif aldık”
Kısa filmimiz iki ayın bir ürünüdür. Senaryosu, çekimi, kurgusu ile yaklaşık 10 kişilik ekiple bir araya gelerek ortaya çıktı. Hiçbirimiz yönetmen değil, senarist değil öğrencilerim oyuncu değil öğrencilerimde gördüğüm bir oyuncu kadar yetenekli bu yeteneklerinin de farkına varmalarını sağlamaktı. Bu filmle beraber bazı öğrencilerimizin hayali yokken hayali olduk. Birkaç yapım şirketinde de teklif aldık bu yeteneklerini daha da geliştirmeleri için onlara özel ilgi halinde olacağız. Öğrencilerimizi konservatuvarlara hazırlamaya çalışıyoruz. İnşallah bundan sonra bazı Yusuflarımıza ışık oluruz onların bu karanlığa saplanmasına engel oluruz.
Kısa filmimizi birçok üniversite ortamlarına gönderdik. Amacımız yarışmalara katılmak değil, amacımız ödül almakta değil. Amacımız bir Yusuf’u karanlıktan kurtarabilmekti. Bununla toplumun tamamı tarafından el uzatılırsa kurtarılabileceğini inancındayız. Biz bu filmi bunun için çektik öğrencilerimiz gençlerimiz her şeyi hak ediyor el uzatılsın. Bunları ancak sevgi eliyle kurtarılabileceğine inanıyorum.
Yusuf karakterinde oynayan Muş’un Çakırlı köyünde yaşayan Güroymak Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Yunus Taş (15) ise öğretmenimin verdiği cesaretle kısa filmde yer aldım. İnşallah topluma yararlı olur Yusuf karakteri ile yer aldım. Kimse Yusuf’un yerinde olmak istemez kısa filmimizde de göreceğiniz gibi Yusuf çok zor günler geçiriyor toplumda bunu kabullenmiyor. İnanıyorum kısa filmimizde olduğu gibi nice Yusuflar vardır. Hiçbir şey için geç değildir Yusuflar kurtarılsın. Kısa filmimiz çok beğenildi öğretmenimizin söylediği şekilde şuan iyi yerlere gelebilmek için çalışıyoruz dedi.
Öğrencilerden Veysel Kardoğan ise hocamız bu kısa filmde rol almak ister misin dediğinde ilk zamanda çekinerek evet demiştim. Filmde ilk çalışmalarımızda hocamızın verdiği cesaretle daha çok ilgi duyduk. Hocamızın sayesinde çok güzel bir çalışma elde ettiğimizi düşünüyorum. Kısa filmimizde anlatıldığı gibi toplumumuzda madde bağımlılığı gün geçtikçe artıyor. Kısa filmde anlatıldığı gibi gerçekten uyuşturucu bataklığına saplanan bir kişinin toplumdaki yeri ve insanların bakış açıları çok etki yaratıyor. İsteğim kullanan var ise en yakın tedavi merkezlerinde veya güven duyduğu bir öğretmeniyle bunları paylaşmalarıdır dedi.
Kısa filmde rol alan öğrenciler çok mutlu olduklarını yaşanmış bir hikayeyi canlandırdıkları için hüzünlü, toplumda ise yer edineceğinden sevinçli olduklarını ifade ettiler.